Ervaringen

Monique de Heer, zelfstandig ondernemer, schreef een mooi stuk over haar ervaring met Alexandertechniek:

MIJN LEVEN TERUG DOOR ALEXANDER TECHNIEK

Onophoudelijke pijn in wisselende gewrichten, banden en spieren, kortademig en nauwelijks in staat om gewone dingen te doen en toch moeten werken omdat je zelfstandig ondernemer bent. Daarnaast in 2 jaar tijd tweemaal op de SEH voor hartonderzoek na enorme krampen en druk op de borst. Met die klachten, 3 A4-tjes van erg tot niet zo erg maar wellicht relevant voor het vinden van de oorzaak, ging ik voorjaar 2020 naar mijn huisarts. Vele medische onderzoeken en goede specialisten verder was ik in mei 2021 niet veel verder dan dat er geen eenduidige oorzaak was gevonden voor mijn klachten. Wel was ik opgelucht door de wetenschap dat ik geen hartproblemen kon hebben. Maar ik kon niet pijnloos lopen laat staan 5 minuten stilstaan.
Ik schaamde me ergens want alle onderzoeken moeten mijn verzekering een vermogen
gekost hebben en ik had veel tijd van specialisten ‘gebruikt’, dit in een tijd van enorme druk
op de zorg. Ondertussen had ik mij met moeite staande weten te houden met zelf betaalde
Osteopathie, Cranio Sacrale therapie, Body Stress Release Therapy, een enkele Bowen sessie en een enorme dosis wilskracht. Alles hielp wel een beetje maar niet afdoende en door de Covid restricties kon ik vaak niet behandeld worden. Dood op was ik. Zo wilde ik zeker niet verder, zo kon ik niet verder. Toen stuitte ik bij toeval op ALEXANDER TECHNIEK en vond ik Judith Stelling in Middelburg. Bij mijn eerste sessie (mei 2021) was ik best sceptisch, zou zij echt in staat zijn mij te helpen terwijl al die specialisten niets konden vinden en dus ook niets konden doen? Het was heel ontspannen, eigenlijk te simpel. Dit kon niet waar zijn. Maar het gevoel en de uitleg was goed. Dus heb ik doorgezet en de eenvoudige oefeningen thuis trouw gedaan. De doorbraak kwam al heel snel, ik vond de houding en het spreekwoordelijke knopje in mijn brein/lijf om mijn spieren te ontspannen. Ik wist niet wat ik voelde, dit was ik dus kwijtgeraakt! Waarom ik het kwijt was geraakt is eigenlijk van ondergeschikt belang. Stress en psychisch trauma zal zeker een grote rol hebben gespeeld. Met die ontspanning verdween ook de pijn. Door die enorme spierspanning in mijn lijf kneep ik zelf, onbewust, mijn borstkast kleiner en kon mijn lichaam ’s nachts niet herstellen door de continue aangespannen spieren met name ook in mijn benen. Ook de meerdere wortelkanaalbehandelingen die ik had gehad in de loop der jaren waren feitelijk een uiting van deze stress geweest, ik verbeet alles, letterlijk. Met het vastzetten van mijn tong en kaken was mijn hele lichaam verstijfd en ik wist niet meer te ontspannen. En merkte dit dus ook niet. Uiteraard voel ik nog wel eens iets maar ik kan nu zelf thuis teruggrijpen op de aangeleerde oefeningen en begrijp het proces. ALEXANDER TECHNIEK is ook geen therapie maar een lesmethode waarmee je uiteindelijk zelf aan de slag gaat.

Ondertussen werk ik weer met plezier, ook in mijn moestuin, rijd ik mijn paard weer zelf en
word ik uitgerust wakker. Wat een feest!
Werkelijk dit gun ik iedereen die met onbegrepen pijn of vermoeidheid leeft.
Waarom is deze lesmethode niet bekend bij artsen? Ik zie nu veel mensen op straat waarbij
ik vermoed dat zijn ook baat zouden hebben bij deze technieken. Het kan veel leed en
zorgkosten besparen. Uiteraard moeten andere oorzaken wel zijn uitgesloten door een arts
maar Alexander Techniek kan m.i. zonder risico gelijktijdig gestart worden en wellicht in veel gevallen de oplossing bieden.
Voor de kosten hoef je het echt niet te laten.

Andere ervaringen:
Jöran Westerbeek, vertaler bij de Raad van de EU, Brussel:
“Alexandertechniek is geen quick fix, vooral niet als je zo ernstige klachten hebt als ik had (chronische hyperventilatie en burn-out). Maar als je het de tijd gunt, dan neemt Judith je zeer toegewijd en vakkundig mee een heel aangenaam veranderingsproces in. Ik heb inmiddels de nodige literatuur over de Alexandertechniek gelezen, en ik zie duidelijk dat Judith geheel in de geest van de naamgever, F.M.  Alexander, werkt: geen gezweef, maar logisch rationeel, met veel opmerkingsgave en (in)voelend vermogen.”

 

Annemarie Enters, pianiste en schrijfster :

“Al had ik over de Alexander Techniek gehoord, ik twijfelde eerst of dit iets voor mij zou zijn. De lessen van Judith hebben mij, al waren dat er maar 6, al erg geholpen om beter te kunnen lopen. Door een ski- ongeval en oprukkende artrose vreesde ik geen lange wandelingen meer te kunnen maken, maar dank zij de uitstekende coaching, loop ik nu weer als een kievit. Het komt mij ook ten goede voor het zittende werk, zoals piano studeren en achter de computer zitten schrijven. “